EN BG
> Сертификати
> Партньори

Tържественото откриване на „Инсталация за оползотворяване на отпадъчна биомаса за производство на топлинна и електрическа енергия“ – БиоТЕЦ

2023-08-31

        Днес ,31.08. 2023 г. в Свилоза АД се състоя тържественото откриване на „Инсталация за оползотворяване на отпадъчна биомаса за производство на топлинна и електрическа енергия“ – БиоТЕЦ.
        Съоръжението е проектирано и произведено от Китайската компания Jinan Boiler Group Со. Ltd и е на стойност 70 млн. лв. от които над 50% собствени средства на „Свилоза“ АД и кредит от ОББ.
Новата мощност е с капацитет от 65 тона пара и 16MW електроенергия на час, която ще се реализира за нуждите на производството на целулоза и за продажба на свободния пазар.
        БиоТЕЦ е изграден в съответствие с техническите норми за защита на околната среда, както и с разпоредбите на законите на Република България и Европейския съюз.
Новооткритите работни места са около 50, като обучението на работния персонал e поверено на професионалистите от Jinan Boiler Group.
        Реализираният проект е още една стъпка в посока оползотворяване на отпадна биомаса, повишаване енергийната ефективност и съществен принос по отношение подобряване на екологичната обстановка в региона.

Гости на събитието бяха :
1. Г-жа Илияна Йотова – Вицепрезидент на Република България
2. Н.Пр. г-н Dong Xiaojun – посланик на Китайската народна република в България
3. Г-н Kong Lingyu - Съветник по икономически и търговски въпроси
4. Г-н Yang Xu – Председател на Борда на директорите на Jinan Boiler Group
5. Г-н Теодор Маринов – Изп. директор и член на УС на ОББ
6. Проф. Захари Захариев –Председател на Нац. асоциация „Един пояс, един път“

       След тържественото прерязване на лентата от г-жа Йотова, г-н Янг Сю и собственика на Свилоза АД – г-н Красимир Дачев думата беше дадена на гостите.
       Вицепрезидентът Йотова заяви, че това е добра новина за България. Тя благодари на всички, участващи в проекта с думите: „Благодаря, че повярвахте в силите на този екип и неговото ръководство и подпомогнахте за неговото изграждане“.
       В рамките на посещението си вицепрезидентът разгледа производствения процес и се срещна с работници на свищовското предприятие.
       От името на китайските работници , сърдечни поздравления и благодарности към собственика на „Свилоза“ АД изрази посланикът на Китайската народна република Н. Пр. Дун Сяодзюн. Китайската и българската страна винаги са се подкрепяли взаимно и насърчиха успешното реализиране на този проект. Завършването на този качествен проект не само има положителен принос за социалното и икономическо развитие и подобряване на екологичната среда в региона, но също така демонстрира високото инженерно и техническо ниво на Китай, което със сигурност ще привлече повече китайски предприятия, каза китайският посланик.
       „Радостен съм, че един от управляващите се престраши да влезе при работническата класа“ , каза Красимир Дачев. „Събрали сме се тук, за да открием един проект, който не е строен в България от 1989 г. В последните 4-5 години държавата намали добива на дървесина и ние започнахме да изпитваме сериозни затруднения“.
       „В момента „Свилоза“ е в престой поради неадекватният пазар на дървесина, но няма да се откажем пред трудностите. Тези инвестиции се правят дългосрочно, така беше и с прекарването на газ, така ще бъде и с новия цех за микрокристална целулоза, на който предстои първата копка“, посочи собственикът на Свилоза АД.

 Видео от изграждане на новооткритата инсталация можете да видите тук.