EN BG
> Сертификати
> Партньори

Tържественото откриване на „Инсталация за оползотворяване на отпадъчна биомаса за производство на топлинна и електрическа енергия“ – БиоТЕЦ

2023-08-31

        Днес ,31.08. 2023 г. в Свилоза АД се състоя тържественото откриване на „Инсталация за оползотворяване на отпадъчна биомаса за производство на топлинна и електрическа енергия“ – БиоТЕЦ.
        Съоръжението е проектирано и произведено от Китайската компания Jinan Boiler Group Со. Ltd и е на стойност 70 млн. лв. от които над 50% собствени средства на „Свилоза“ АД и кредит от ОББ.
Новата мощност е с капацитет от 65 тона пара и 16MW електроенергия на час, която ще се реализира за нуждите на производството на целулоза и за продажба на свободния пазар.
        БиоТЕЦ е изграден в съответствие с техническите норми за защита на околната среда, както и с разпоредбите на законите на Република България и Европейския съюз.
Новооткритите работни места са около 50, като обучението на работния персонал e поверено на професионалистите от Jinan Boiler Group.
        Реализираният проект е още една стъпка в посока оползотворяване на отпадна биомаса, повишаване енергийната ефективност и съществен принос по отношение подобряване на екологичната обстановка в региона.

Гости на събитието бяха :
1. Г-жа Илияна Йотова – Вицепрезидент на Република България
2. Н.Пр. г-н Dong Xiaojun – посланик на Китайската народна република в България
3. Г-н Kong Lingyu - Съветник по икономически и търговски въпроси
4. Г-н Yang Xu – Председател на Борда на директорите на Jinan Boiler Group
5. Г-н Теодор Маринов – Изп. директор и член на УС на ОББ
6. Проф. Захари Захариев –Председател на Нац. асоциация „Един пояс, един път“

       След тържественото прерязване на лентата от г-жа Йотова, г-н Янг Сю и собственика на Свилоза АД – г-н Красимир Дачев думата беше дадена на гостите.
       Вицепрезидентът Йотова заяви, че това е добра новина за България. Тя благодари на всички, участващи в проекта с думите: „Благодаря, че повярвахте в силите на този екип и неговото ръководство и подпомогнахте за неговото изграждане“.
       В рамките на посещението си вицепрезидентът разгледа производствения процес и се срещна с работници на свищовското предприятие.
       От името на китайските работници , сърдечни поздравления и благодарности към собственика на „Свилоза“ АД изрази посланикът на Китайската народна република Н. Пр. Дун Сяодзюн. Китайската и българската страна винаги са се подкрепяли взаимно и насърчиха успешното реализиране на този проект. Завършването на този качествен проект не само има положителен принос за социалното и икономическо развитие и подобряване на екологичната среда в региона, но също така демонстрира високото инженерно и техническо ниво на Китай, което със сигурност ще привлече повече китайски предприятия, каза китайският посланик.
       „Радостен съм, че един от управляващите се престраши да влезе при работническата класа“ , каза Красимир Дачев. „Събрали сме се тук, за да открием един проект, който не е строен в България от 1989 г. В последните 4-5 години държавата намали добива на дървесина и ние започнахме да изпитваме сериозни затруднения“.
       „В момента „Свилоза“ е в престой поради неадекватният пазар на дървесина, но няма да се откажем пред трудностите. Тези инвестиции се правят дългосрочно, така беше и с прекарването на газ, така ще бъде и с новия цех за микрокристална целулоза, на който предстои първата копка“, посочи собственикът на Свилоза АД.

 Видео от изграждане на новооткритата инсталация можете да видите тук.

 


instagram takipçi, türk takipçi, ucuz takipçi - instagram takipçi al - İnstagram beğeni satın al - abone - Kaliteli İnstagram Takipçi - İnstagram izlenme, takipçi - güvenilir takipçi satın alma, İnstagram Takipçi - takipçi satın al - ANKET DOLDURARAK PARA KAZANMAK - esigara - ucuz türk takipçi - bypass shell download - smok ipx80